A Budai Várnegyedről röviden

Hirdetés
Hirdetés

2017.05.30.

Cikkek

Budai Várnegyed


Budai Várnegyed

A budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai várnegyed néven szerepel. 


Rövid visszatekintés

 

Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.
 

A Budai Várnegyed vagy röviden Várnegyed mellett a másik gyakori elnevezés egyszerűen Budai Vár vagy - hivatalos névként is - Vár. E két utóbbit azonban nem árt egyértelműsíteni, hiszen szűkebb értelemben olykor csak a Budai várnegyed déli felét alkotó Budavári Palotát értik rajta. Ugyanúgy, ahogy a Budai várnegyed kifejezés alatt is olykor csak az északi részt, a történelmi lakónegyedet érti.  
 

Elhelyezkedése

A várnegyed földrajzilag a Várhegyen található.
Határa a várfal, ami teljesen körbeveszi. Például a Bécsi kaputól keleti irányban kiindulva az óramutató járásával megegyezően haladva újból a Bécsi kapuhoz érünk vissza.

 

Budapest egyik büszkesége a budai várnegyed, mely az UNESCO világörökségének is része. A Budai Vár műemléki jellegéből és elhelyezkedéséből következően kiemelt jelentőségű turisztikai célpont, lakó-pihenő funkciója mellet kulturális és üzleti jellege sem elhanyagolható.

 

Séta a Budai Várban

 

A Világörökség részét képező Budai Várnegyed számos látnivalónak ad otthont, mint például a Mátyás-templom, a Halászbástya, vagy maga a Budai Vár. 

A legkellemesebb magyaros ízeket képviselő étterem a Budai Várban a Mátyás-templom mellett található Pest-Buda Vendéglő. Ide betérve a turistákat nem érheti csalódás.

 

Forrás: http://www.futas.net/hungary/Budapest/Budai-Varnegyed/budai-varnegyed.php

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Hirdetés
Túrázás

Tovább


Aki nagyon szeret túrázni, gyalogolni, akár egész napon át, az tudja, hogy micsoda lelki és fizikai feltöltődést jelent egy hosszabb gyalogtúra. A tiszta levegőn tölteni az egész napot, ez több mint felemelő. 

Néhány igazán hasznos tavaszi esküvői tipp

Tovább


Vészesen közeledik az esküvőszezon! Ha te is tavasszal mondod ki a boldogító igent, akkor itt az idő, hogy mélyen beleásd magad a szervezésbe! Ehhez adunk némi segítséget!